Software-Licenties.nl maakt gebruik van cookies op de website. Dit doen wij om je beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag op onze site. Hiermee kunnen wij de site nog gebruiksvriendelijker maken en de beste deals voor je selecteren. Ook tonen we hiermee op basis van jouw interesses persoonlijke advertenties op Social Media en netwerken van Google. Als je verdergaat op deze website gaan we er vanuit dat je dit geen probleem vindt.

Akkoord
logo
Chromecast streamen via Windows 10 pc of laptop (2021)
03 Feb

Een kleine zwarte schijf met HDMI- en micro-USB aansluiting. Meer is het niet. Maar uit dit kleine apparaatje haalt u veel plezier en gemak. Dankzij Google Chromecast streamt u datgene wat u vertoont op het scherm van uw laptop, pc of smartphone eenvoudig op het grotere scherm van uw smart-tv. Alles dat u kijkt op de laptop of pc, bekijkt u daarmee op tv. We leggen uit hoe met een Chromecast streamen via Windows 10 pc of laptop werkt en wat de voordelen zijn.

Televisies worden slimmer en we kijken steeds meer beeld op onze laptop en pc. Tussen beide bestaat steeds meer overlap. Toch zijn er relevante verschillen. Met uw pc of laptop slaat u makkelijker content op. Tegelijk is de kans groot dat uw smart-tv over een veel groter scherm beschikt. Met de Chromecast combineert u de voordelen van beide. U gebruikt uw televisiescherm als beeldscherm van uw laptop en werkt gewoon zoals u gewend bent. Films, series en YouTube-content streamt u direct van uw pc, laptop of smartphone naar de tv, vanuit overal in huis.

Hoe werkt Chromecast?

Chromecast is een klein schijfje (Chromecast 3, althans) aan een kort kabeltje met HDMI- en micro-USB aansluiting. Hiermee verbindt u de Chromecast met de tv en met stroom. Om de Chromecast daadwerkelijk te gebruiken, verbindt u deze met het WiFi-netwerk. Let op: om scherminhoud van een laptop of Windows 10 PC te casten via Chromecast dienen ze hetzelfde WiFi-netwerk te gebruiken. Om Chromecast met uw eigen netwerk te verbinden, installeert u de Google Home app via de Playstore-app op uw smartphone. Wanneer u deze app opstart, leidt deze u lang alle benodigde stappen om Chromecast te installeren.

Chromecast via Windows 10 laptop of pc

Werkt het allemaal? Dan kunt u aan de slag met het delen van uw scherm. Dat kan op verschillende manieren. Streamen via Chromecast doet u in principe via de browser Chrome. Dat is de browser die, net als de Chromecast zelf, van Google is. Als u nog geen Chrome heeft, kunt u deze gratis downloaden en installeren. Chrome werkt ook op andere besturingssystemen dan Windows 10. Voor het streamen via uw laptop of pc opent u Chrome en klikt u op de drie stippen, rechtsboven in het scherm. Uit het menu dat dan verschijnt kiest u de optie “casten”. Er opent zich dan een menu waar u uit verschillende opties kiest.

Tabblad streamen via Chromecast

Door te kiezen voor “tabblad streamen” deelt u alleen de inhoud van dat ene tabblad met de televisie. Ook als u ondertussen andere dingen doet op uw pc of laptop blijft alleen het gekozen tabblad vertoond worden op het televisiescherm, zo lang als het tabblad niet wordt afgesloten. Het tabblad dat u naar de tv streamt blijft herkenbaar aan een blauwe rand.

Bureaublad casten via Chromecast

Door te kiezen voor “bureaublad casten” deelt u alle inhoud van het scherm van uw pc of laptop met het externe scherm. Dus ook de inhoud van nieuwe tabbladen en Office-programma’s als PowerPoint en Excel worden op het televisiescherm getoond.

Tip: het is ook mogelijk om individuele bestanden – waaronder video’s – te casten via Chromecast. Dit doet u door het betreffende documenten met de rechtermuisknop te selecteren en de optie “casten” of “op apparaat weergeven” te kiezen. Dit werkt hetzelfde als het casten van een enkel tabblad, in zoverre dat alléén het gekozen bestand op het externe scherm wordt getoond.

Welke soorten Chromecast zijn er?

Al het voorgaande heeft betrekking op de Chromecast 3. Dat is de nieuwste en beste versie van Chromecast, die sinds 2018 beschikbaar is. In principe werken de Chromecast 1 en de Chromecast 2 hetzelfde. Het grootste verschil is de kwaliteit, wat u merkt bij videocontent met een hogere framerate. De combinatie van Windows 10 en Chromecast is echter een logische. Door Chromecast te streamen via Windows 10 pc of laptop bent u verzekerd van topkwaliteit.

Wilt u zelf aan de slag gaan met streamen vanaf uw Chromecast naar Windows 10?

Bent u enthousiast geworden door het lezen over wat er allemaal mogelijk is met een Chromecast? Zorg er dan allereerst voor dat uw pc geschikt is om te streamen en op Windows 10 draait! Vervolgens kunt u gemakkelijk gratis de nieuwste versie van Google Chrome installeren en direct aan de slag met streamen vanaf uw laptop of pc. Maakt u nog gebruik van een oudere versie van Windows? Dan kunt u bij ons eenvoudig een Windows 10 activatiecode bestellen tegen een scherpe prijs. U ontvangt uw activatiecode per direct in uw mailbox, inclusief een bijbehorende handleiding waarin beschreven staat hoe u de software kunt installeren.