Software-Licenties.nl maakt gebruik van cookies op de website. Dit doen wij om je beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag op onze site. Hiermee kunnen wij de site nog gebruiksvriendelijker maken en de beste deals voor je selecteren. Ook tonen we hiermee op basis van jouw interesses persoonlijke advertenties op Social Media en netwerken van Google. Als je verdergaat op deze website gaan we er vanuit dat je dit geen probleem vindt.

Akkoord
logo
Het verschil tussen 32-bit en 64-bit software
15 Feb

Maakt het uit wat u installeert?

Wanneer u online software downloadt, wordt u soms gevraagd welke versie van de software u wil. Meestal kiest u dan uit de 32-bit of 64-bit versie van het programma. Maar wat bedoelt men daarmee? En hoe kiest u precies? Wij leggen het uit.

Om de vraag gelijk te beantwoorden: u kiest de versie die overeenkomst met uw besturingssysteem. Uw versie van Windows dus. Of u een 32-bit of 64-bit besturingssysteem heeft, controleert u eenvoudig. In zowel Windows 10 als Windows 8.1 klikt u met de rechtermuisknop op de startknop, links onderin uw scherm. In het menu dat dan opent kiest u “systeem”. Vervolgens worden de apparaatspecificaties getoond, inclusief het aantal bits van uw besturingssysteem.

In algemene zin is het dan ook zo dat u 32-bit programma’s installeert als u een 32-bit besturingssysteem heeft en 64-bit software installeert op uw 64-bit besturingssysteem. Dit is overigens geen harde wet voor een 64-bit besturingssysteem. In de praktijk kan een 64-bit versie meestal goed met 32-bit software overweg. Omgekeerd is dat overigens niet het geval. Een 32-bit versie van Windows ondersteunt geen 64-bit software.

Dat 32-bit software goed draait op een 64-bit systeem is goed om te weten voor als er geen 64-bit versie beschikbaar is, wat nog wel eens het geval wil zijn. 32-bit is lang de standaard geweest en niet van alle software is een 64-bit versie beschikbaar. Kies wel zoveel mogelijk voor 64-bit software, indien uw apparaat dat ondersteunt. Vaak – maar zeker niet altijd – is een dergelijke versie superieur aan de 32-bit versie. Ook is een 64-bit versie van software over het algemeen toekomstbestendiger en zal deze langer door de fabrikant worden ondersteund met bijvoorbeeld updates.

Wat betekent 32-bit of 64-bit

U weet nu welke versie software u moet downloaden, maar wat is het verschil tussen 32-bit en 64-bit nou eigenlijk? Het antwoord heeft te maken met uw processor. Specifiek met zogeheten bits. Computerchips werken op basis van nullen en enen. Elke een of nul is een bit. Een 32-bit processor kan combinaties van 32 nullen en enen maken, terwijl een 64-bit processor combinaties tot wel 64 nullen en enen maakt. Dat maakt een 64-bit processor in principe superieur, al ligt dat in de praktijk wat genuanceerder.

Voordelen van 64-bit

Een 64-bit processor ondersteunt tot wel enkele terabytes aan werkgeheugen, al kan dit in de praktijk beperkt worden door het aantal beschikbare slots op het moederbord. Een 32-bit systeem is daarentegen gebonden aan een maximum van 4GB werkgeheugen. Dat is voor veel toepassingen meer dan voldoende, maar geldt inmiddels wel als beperkend. Daarom gelden 64-bit processoren en 64-bit besturingssystemen tegenwoordig als de standaard. Het voordeel van extra werkgeheugen in een 64-bit systeem telt als het ware dubbel. Niet alleen heeft een 64-bit pc meestal meer werkgeheugen, maar een 64-bit processor kan dat werkgeheugen ook veel efficiënter inzetten.

Hoewel 64-bit software nog in de minderheid is, wordt er steeds meer 64-bit software uitgebracht. Dat is ook logisch, daar 64-bit steeds meer de nieuwe standaard wordt en ‘zwaardere’ toepassingen ondersteunt. Het grote voordeel van een 64-bit Windows versie is dat u dergelijke software direct kan gebruiken. Want de hoeveelheid software waarvan enkel een 64-bit versie verschijn, neemt ook toe.

Uw Windows upgraden van 32-bit naar 64-bit

Heeft u een 32-bit Windows versie? Grote kans dat u al wel een 64-bit processor heeft. Ook dit checkt u bij de apparaatspecificaties onder “systeem”, zoals we aan het begin van dit artikel hebben toegelicht. Heeft uw apparaat een 64-bit processor? Dan is upgraden in principe mogelijk. Daarvoor zijn een aantal opties.

De 64-bit versie van Windows 10 kunt u gewoon aanschaffen. Dat betekent feitelijk dat u Windows opnieuw koopt. Iets dat niet altijd noodzakelijk is. Bent u aan Windows 10 gekomen dankzij de gratis upgrade die Microsoft beschikbaar stelt? Dan kunt u Windows 10 opnieuw installeren en tijdens de installatie kiezen voor de 64-bit installatie van Windows.