Software-Licenties.nl maakt gebruik van cookies op de website. Dit doen wij om je beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag op onze site. Hiermee kunnen wij de site nog gebruiksvriendelijker maken en de beste deals voor je selecteren. Ook tonen we hiermee op basis van jouw interesses persoonlijke advertenties op Social Media en netwerken van Google. Als je verdergaat op deze website gaan we er vanuit dat je dit geen probleem vindt.

Akkoord
logo
Zo reset u Windows 10
09 Feb

Resetten in deze eenvoudige stappen

Het klinkt als een drastische stap en u reset uw pc of laptop niet zomaar. Windows 10 resetten is eigenlijk alleen nodig bij grote softwareproblemen, zoals een virus. Gelukkig biedt Windows u tegenwoordig de mogelijkheid uw bestanden gewoon intact te laten. Wij nemen u stap voor stap mee in het herinstalleren van uw Windows PC of laptop.

Een tip vooraf: zorg voor een goede automatische back-up van uw bestanden. Mocht het volledig resetten van Windows 10 nodig zijn, dan verliest u zeker geen gegevens. Het instellen van aan automatisch back-up is eenvoudig en wordt door Windows 10 op meerdere manieren ondersteund. Hiervoor is alleen een externe harde schijf of andere datadrager nodig of – beter nog – een externe locatie in de cloud.

Laten we beginnen met het resetten van Windows 10. Er zijn drie manieren op dit proces te starten. Omdat u waarschijnlijk kampt met softwareproblemen, kan het zijn dat niet alle methoden beschikbaar zijn omdat uw Windows pc niet normaal start. We behandelen de manieren op Windows opnieuw in te stellen op volgorde van eenvoud. Resetten kan op de volgende drie manieren:

  • 1. Vanuit het startmenu onder uw bureaublad.
  • 2. Vanuit het aanmeldcentrum als u Windows opstart.
  • 3. Vanuit het opstartproces van uw apparaat.

Windows 10 resetten vanuit het startmenu

Ga naar het startmenu, linksonder op uw bureaublad. Als het menu zich opent klikt u op instellingen. Dat is het tandwieltje boven de optie waarmee u uw apparaat afsluit. Het instellingenvenster opent zich en biedt u meerdere opties. U kiest “Bijwerken en beveiliging”. Een nieuw menu opent zich. Hier selecteert u “Systeemherstel”. Hier vindt u de knop “Aan de slag” onder het kopje “Deze pc opnieuw instellen”. Met deze knop zet u het resetten van Windows 10 in gang.

Dit proces herstelt feitelijk de fabrieksinstellingen, maar betekent niet per se dat u al uw bestanden verliest. U kunt er voor kiezen om uw bestanden te behouden. Het systeemherstel van Windows 10 biedt u die optie. Soms is dat echter niet mogelijk, bijvoorbeeld als dit betekent dat een virus ook niet uit het systeem verdwijnt. Uw bestanden back-uppen blijft dus een verstandige voorzorgsmaatregel. Heeft u relatief kleine softwareproblemen? Dan is het resetten van Windows mét behoud van uw bestanden vaak een prima optie.

Mocht uw systeem dat nog toelaten, dan kunt u ook vóór het Windows systeemherstel zelf een back-up maken. De back-up functie van Windows 10 bevindt zich in hetzelfde menu als de optie “Systeemherstel”.

Windows 10 resetten vanuit aanmeldscherm

Dezelfde problemen die het resetten van Windows 10 noodzakelijk maken, voorkomen vaak ook dat u uw pc of laptop normaal kunt opstarten. Gelukkig heeft u ook dan toegang tot hetzelfde systeemherstelprogramma van Windows. U benadert dit proces dan alleen op iets andere wijze. Houd de Shift-knop ingedrukt als u het aanmeldscherm voor u heeft. Zo verschijnt de aan-/uitknop. Hiermee start u het apparaat opnieuw op. Bij het opnieuw opstarten krijgt u dan de optie “Problemen oplossen”. Hier kiest u voor “Deze pc opnieuw instellen”, waarna het proces hetzelfde is als Windows 10 te herinstalleren via het startmenu.

Windows 10 resetten Vanuit het opstartproces

In een enkel geval bereikt uw pc tijdens het opstartproces niet het aanmeldscherm. Ook dan kunt u bij de optie “Deze pc opnieuw instellen”. In dit geval drukt u meermaals op de F11-knop. Afhankelijk van de fabrikant kan dit ook een andere knop zijn. Controleer daarvoor de handleiding van het apparaat. Hierna klikt u op de startknop, terwijl u de Shift-knop ingedrukt houdt. Met de aan-/uitknop start u het apparaat opnieuw op. Tijdens het opnieuw opstarten houdt u de Shift-knop ingedrukt. Er verschijnt dan een menu waar u “Problemen oplossen” en vervolgens “Deze pc opnieuw instellen”. Het proces is hierna weer hetzelfde als bij de eerste stap.